Boektour terugblik: Participatiebijeenkomst bij Mett, warming-up en cooling down bij participatieprocessen

Spreker participatiebijeenkomst

De eerste stop tijdens de boektour was op 26 september bij Mett. Dit bedrijf kennen jullie vast wel van het participatieplatform dat ze aanbieden. Zo niet, hier vind je meer informatie. Een paar keer per jaar organiseert Mett bijeenkomsten voor hun klanten en relaties. Tijdens een van deze bijeenkomsten hebben wij verteld over de warming-up voorafgaand aan een participatieproces. En alle aanwezigen kregen van Mett ons Handboek bewonersparticipatie cadeau.

Warming-up en cooling down bij participatieprocessen

Tijdens trainingen, workshops en lezingen gaat het vaak over het participatieproces zelf. Maar wat doe je daarvoor en daarna? Oftewel: hoe zorg je voor een goede warming-up en cooling down? Mett vroeg ons voor de warming-up en Kickstad voor de cooling down.

Warming-up: hoe krijg je intern de collega’s mee?

Het is vast herkenbaar: collega’s die niet zoveel met participatie hebben en het vooral veel werk vinden of er om een andere reden tegenop zien. De interne weerstand dus. Voordat je daadwerkelijk met een participatieproces start is het wel zo prettig als intern de neuzen dezelfde kant opstaan. Misschien is het zelfs mogelijk om verschillende processen met elkaar te verknopen (niet altijd aan te raden overigens…) en zo efficiënter te werken.

Tijdens de workshop hebben we de vergelijking gemaakt met een sportwedstrijd. Dan heb je spelregels voor iedereen, een scheidsrechter die dit bewaakt, een duidelijk speelveld en een speldoel. De deelnemers zijn bekend en de trainer bepaalt de strategie. Pas daarna ga je het spel spelen.

Bij participatie werkt het eigenlijk net zo. Alleen zijn er dan soms spelers (lees: collega’s) die eigenlijk niet mee willen doen of de regels zijn niet duidelijk. Maar ook collega’s die iets moeten doen waar ze tegenop zien omdat ze het lastig vinden. Vergelijk dat maar eens met een keeper die opeens de spits moet zijn tijdens een voetbalwedstrijd. Dat gaat ‘m niet worden.

Maar hoe krijg je voorafgaand aan een participatieproces inzichtelijk dat jouw spits (die ene collega die opeens voor de groep moet staan) eigenlijk een keeper (de collega die beter is in de interactie op het online participatieplatform) is? Door met elkaar in gesprek te gaan. En niet oppervlakkig, maar door de diepte in te gaan en te achterhalen waarom er weerstand ten aanzien van het participatieproces is bij jouw collega. Tijdens de workshop hebben de deelnemers hiermee geoefend. Hoe? Dat verklappen we natuurlijk niet, de werkvorm moet wel een verrassing blijven.

Natuurlijk krijg je van ons wél de tips voor het betrekken van interne collega’s bij een participatieproces:

Bijeenkomst over participatie bij Mett

Na onze warming-up volgde de cooling down. Kickstad ging daarbij vooral in op het evalueren van participatieprocessen. Belangrijk om dit niet alleen aan het eind te doen, maar ook na elke fase in het participatieproces. Daar kunnen we ons helemaal in vinden.

Daarna was het tijd voor ‘de derde helft’, oftewel de borrel. Een mooi moment om verder te praten met de aanwezigen!

Ook een mini workshop over participatie bij jouw event?

Organiseer jij binnenkort ook een bijeenkomst en wil je dat we aanwezig zijn? Of heb je interesse in een mini workshop? We verzorgen deze op maat voor jou. Als je 50 exemplaren van het Handboek bewonersparticipatie aanschaft via Handboekbewonersparticipatie.nl of via Managementboek.nl, dan verzorgen we de workshop gratis. Stuur daarvoor een mail naar info@participatiecursus.nl.

Meer interesse in een keynote lezing? Dan zijn we bereikbaar via info@participatiekracht.nl.

In beide gevallen nemen we jouw event in 2023 en 2024 mee in de boektour en zorgen we achteraf voor een terugblik op deze website.