Suzanne Swart-Beekhuis

Onbevangen ontmoeten op de Landelijke Omgevingsmanagementdag 2023

Onbevangen ontmoeten op de Landelijke Omgevingsmanagementdag 2023

Onbevangen ontmoeten speelt een centrale rol in het dagelijks werk als participatie adviseur en omgevingsmanager. Dit thema stond centraal tijdens de Landelijke Omgevingsmanagementdag 2023 die Suzanne bezocht als onderdeel van onze boektour. Tijdens deze dag werden waardevolle lessen geleerd over de kunst van het onbevangen ontmoeten. Maar wat is onbevangen ontmoeten en waarom is dit zo cruciaal? In dit blog nemen we je mee in de lessen die we leerden en de tips die we verzamelden.

Ontmoetingen centraal

Het is druk in ’s Hertogenbosch bij de 12e editie van de Landelijke Omgevingsmanagementdag. In de gezellig ingerichte grote centrale ruimte, waar de informele ontmoetingen plaats vinden, staan bedrijven die hun producten en diensten promoten. Er staat van alles, van aannemersbedrijven in de grond-, weg- en waterbouw, tot advies- en ingenieursbureaus en – voor ons het meest interessant – partijen die tools verkopen voor digitale participatie. Inmiddels zijn de mogelijkheden voor digitale participatie eindeloos.

Volle zaal tijdens de Landelijke Omgevingsmanagementdag 2023

Lezingen over onbevangen ontmoeten

De ochtend start met Masterclasses, gevolgd door een aantal lezingen onder leiding van dagvoorzitter Tom van ’t Hek. De aftrap is een interview met Co Verdaas, hoogleraar gebiedsontwikkeling aan de TU Delft. Als geen ander weet Co de praktijkverhalen over participatie met bewoners bij gebiedsontwikkelingen op een inspirerende wijze over te brengen.

Het wordt pas echt interessant als Genieke Hertoghs op het podium komt en ons meeneemt in de werking van het bewuste en onbewuste brein. Genieke is schrijfster van het boek “Don’t push me!” en weet feilloos uit te leggen hoe we mensen kunnen beïnvloeden en activeren via het onbewuste brein: pullen. Door te pullen doorbreek je weerstand en krijg je mensen wel in beweging. Tijdens haar lezing past Genieke een aantal pull-technieken ook toe. Zodat we in de zaal zelf de effecten van de pulltechnieken kunnen ervaren. Het was verrassend!

De belangrijkste tip die we meekregen – en actueler dan ooit – delen we graag:

“Degene die het verste van je af staat, heeft het meeste goud. Ga die ontmoeten!”
Tom van ‘t Hek en Co Verdaas oefenen met pull-technieken onder leiding van Genieke Hertoghs.

LOMD Papers & pictures

Jaarlijks vindt de LOMD Papers & Pictures plaats. De juryprijs is vooraf bekend en tijdens de Landelijke Omgevingsmanagementdag wordt de publieksprijs uitgereikt. Hiervoor mogen drie inzendingen pitchen, waarna de zaal mag stemmen via smartfoon.

Het centrale thema van de Papers & Pictures is “Onbevangen ontmoeten”. Wij stuurden een inzending met de titel “De drie succesfactoren van onbevangen ontmoeten” in samenwerking met Eveline Mos (tevens illustrator van ons boek) die ook de pictures verzorgde. Helaas vielen wij buiten de prijzen. Nieuwsgierig naar onze inzending? Lees hier de paper “De drie succesfactoren van onbevangen ontmoeten”. De bijbehorende empathy map kun je gratis downloaden van onze website.

onbevangen ontmoeten
Uit de paper “De drie succesfactoren van onbevangen ontmoeten.”

Lachen en improviseren in het improvisatietheater

De lunchpauze is voor netwerken en het opdoen van nieuwe contacten. Daarna staat een sessie met theaterspel op het programma: improvisatietheater. Een verrassende en energie workshop waar je vooraf geen enkele voorstelling kunt maken. Direct bij binnenkomst zijn de verwachtingen hoog gespannen. Een uur lang wordt er gespeeld. Niets is fout, alles mag. We oefenen met improviseren, spelen een orakel en lachen wat af. En dat allemaal onbevangen, creatief, vanuit impulsen en zonder oordeel. We accepteren elkaars ideeën en vullen die aan. Speelsgewijs rekken we onze comfortzone op. En iedereen heeft plezier. Improvisatietheater is een fantastische manier van samenwerking.

Lessen leren uit de topsport

De volgende sessie wordt gegeven door Minke Booij. Zij vertelt over de lessen uit de topsport als het gaat om onbevangen ontmoeten. Er zijn veel parallellen met participatie. De belangrijkste:

  1. Het gaat om oefenen, fouten durven maken en ervaring doen. Alleen dan wordt je beter in je vak.
  2. Wat is er nodig om beter te worden? Ga met maatwerk en samenwerking aan de slag. Zorg voor een goede basis als uitgangspunt, excelleren kun je met datgene waar je echt goed in bent.
  3. Zorg dat je onbevangen omgaat met spanning en houdt rekening met de cirkel van invloed. Maak je niet druk om dingen waar je geen invloed op hebt.
  4. Ontmoeten gaat om verbinden (luister met aandacht en oprecht) en niet om binden (gedwongen, zonder communicatie).

Mooie uitsmijter van Minke Booij:

“There is no I in TEAM! Because TEAM = Together Everyone Achieves More.”
Minke Booij met lessen uit de topsport.

Gluren bij de buren

De laatste sessie gaat over “gluren bij de buren”.  Een aantrekkelijke en uitnodigende titel, waardoor je getriggerd wordt en nieuwsgierig wordt. Er werd een toneelstukje opgevoerd waarbij een adviseur in een team langs kwam om orde in de chaos aan te brengen. Hij deed dat een werkmethodiek voor omgevingsmanagement toe te passen die uitgaat van systeembenadering: system engineering. Een leuke manier om de deelnemers inzicht te geven deze methodiek.

Boekenstand

Zoals elk jaar is er weer een boekenstand aanwezig. Hier kun je een boek achterlaten dat gericht is op ons vakgebied, voorzien van een persoonlijke boodschap en een inpakpapier. Uiteraard wordt dat een gesigneerd exemplaar van het “Handboek bewonersparticipatie“. Aan het eind van de dag mag je een boek terug pakken. Dat wordt het “Handboek participatief actieonderzoek“. We kennen inmiddels heel wat boeken over bewonersparticipatie en omgevingsmanagement, maar deze is nieuw. Een mooie aanvulling op de boekenverzameling dus!

ParticipatieKracht aanwezig bij jouw event?

Organiseer jij binnenkort ook een bijeenkomst en wil je dat we aanwezig zijn? Of heb je interesse in een mini workshop? We verzorgen deze op maat voor jou. Als je 50 exemplaren van het Handboek bewonersparticipatie aanschaft via Handboekbewonersparticipatie.nl of via Managementboek.nl, dan verzorgen we de workshop gratis. Stuur daarvoor een mail naar info@participatiecursus.nl.

Meer interesse in een keynote lezing? Dan zijn we bereikbaar via info@participatiekracht.nl.

In beide gevallen nemen we jouw event in 2023 en 2024 mee in de boektour en zorgen we achteraf voor een terugblik op deze website.