Participatie Podcast: hoe kies je de juiste werkvorm in een participatieproces?

In de 2e aflevering van seizoen 2 van onze Participatie Podcast gaan we in op het kiezen van werkvormen. Want, goede participatie staat met het kiezen van de juiste werkvorm. Maar wat maakt het nou zou belangrijk om te de juiste werkvorm te kiezen? We zien vaak dat er al snel gekozen wordt voor de bekende informatie- of inloopavond. Maar er is zoveel meer mogelijk!

Hoe kies je de juiste werkvorm in een participatieproces?

Als je aan de slag wilt met participatie, bepaal dan eerst het doel en de doelgroep. Welke werkvorm past hierbij? Maar ook, wat past er bij jou, de begeleider van de bijeenkomst? Welke werkvorm levert resultaat op waar je iets mee kunt? En waar worden mensen enthousiast van, want participatie mag ook gewoon leuk zijn!

In elke fase van het proces kun je kiezen voor een andere werkvorm. Welke output heb je nodig om een volgende stap te kunnen zetten? Hoe koppel je bevindingen of beslissingen terug aan je doelgroep? Kies je voor online of offline vormen, of combineer je ze? En hoe bereik je nou een ‘niet alledaagse’ doelgroep?

Over al deze vragen gaan Suzanne, Saskia en Eveline met elkaar in gesprek.

Flexibiliteit in werkvormen

Stel, je staat er voor het eerst voor en je vraagt je af hoe je het allemaal aan gaat pakken, dan raden wij het ‘Groot werkvormenboek’ aan, een goed naslagwerk waarin verschillende werkvormen genoemd staan, gekoppeld aan het doel van je bijeenkomst. Je hoeft niet alles zelf te bedenken!

Maar… je kunt vooraf alles heel goed hebben uitgedacht, participatie is werken met mensen, dus je weet nooit hoe het loopt. Ook al doe je alles ‘volgens het boekje’, een bijeenkomst kan altijd een onverwachte wending krijgen. Bijvoorbeeld als er veel weerstand is tegen een onderwerp. Improviseer en pas je programma aan, bied ruimte aan de wensen van de doelgroep: wees flexibel als dat op dat moment beter is.

3 tips voor het kiezen van participatieve werkvormen

Tot slot 3 mooie tips voor het kiezen van een werkvorm tijdens een participatieproces:

Kies vooral niet een werkvorm omdat je collega daar zo’n goede ervaring mee heeft. Die situatie was waarschijnlijk totaal anders dan jouw situatie, met o.a. een ander doel en een andere doelgroep. Kopieer niet klakkeloos.

Saskia Fokkema

Leg voordat je een werkvorm start uit wat je gaat doen, op welk resultaat je hoopt en wat je doet met je de informatie. Zo kun je de verwachtingen van de aanwezigen managen.

Eveline Mos

Kom je toch uit op een plenaire bijeenkomst, omdat de situatie daarom vraagt, maar ben je er zelf niet comfortabel bij, denk dan eens aan een externe, onafhankelijke gespreksleider.

Suzanne Swart-Beekhuis

Luister voor meer tips naar de Participatie Podcast

Nieuwsgierig geworden naar het kiezen van de juiste werkvorm voor een participatieproces? Luister dan aflevering 2 van seizoen 2 van de Participatie Podcast. Dit kan via Spotify en Apple Podcast.

Hulp nodig bij participatie?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij jouw participatieproces? Of wil je zelf leren om beter te worden in participatie?

Volg een (incompany) training, workshop op open inschrijving of kies voor de volledige leergang voor adviseur bewonersparticipatie bij Participatiecursus. We zijn de maatwerkspecialist voor participatietrainingen.

Participatiebureau ParticipatieKracht staat voor je klaar met strategisch advies, participatiemanagement en gespreksleiding tijdens participatiebijeenkomsten. We helpen je graag verder met een goed doordacht participatieproces.