Participatie bij
vergunningverlening

De Omgevingswet is er sinds 2024. En dat vraagt iets anders van jou als bouwregisseur. Opeens heb je te maken met een participatieplicht, participatie wordt een indieningsvereiste voor een vergunningaanvraag en er zijn Omgevingstafels waar initiatiefnemers hun plannen moeten indienen. Allemaal nieuwe verplichtingen en werkmethodes die invloed hebben op jouw dagelijkse werk.

Tijdens de training ‘Participatie bij vergunningverlening’ leer je welke verplichtingen op gebied van participatie de Omgevingswet met zich meebrengt en hoe je deze in je dagelijkse werk toepast. Met behulp van een handig overzicht dat wij voor jou hebben ontwikkeld, leer je participatie in een vergunningaanvraag beoordelen. En aan de hand van participatieverslagen uit de praktijk oefenen we met de inhoudelijke beoordeling van een goede participatie.

De training is praktijkgericht en er is voldoende ruimte om eigen werksituaties in te brengen. Na afloop van de training is het geleerde direct in te zetten in de werkpraktijk.

Participatie bij vergunningverlening

Opleidingskalender

Leerdoelen

De deelnemer weet welke participatieverplichtingen de Omgevingswet met zich meebrengt, kent de indieningsvereiste voor participatie bij vergunningen, weet wat er van initiatiefnemers gevraagd moet worden en leert de inhoudelijke beoordeling van een goede participatie toe te passen.

Kennis

  • De deelnemer kent de wettelijke verplichtingen vanuit de Omgevingswet op gebied van participatie
  • De deelnemer kent het belang van participatie en de rol van initiatiefnemers hierin
  • De deelnemer weet hoe de indieningsvereiste voor participatie zowel procesmatig als inhoudelijk beoordeeld moet worden

Inzicht

  • De deelnemer heeft inzicht in de wettelijke verplichtingen vanuit de Omgevingswet op gebied van participatie
  • De deelnemer heeft inzicht in de verschillende rollen en belangen van initiatiefnemers bij participatie
  • De deelnemer heeft inzicht in hoe de beoordeling van participatie in de vergunningverlening werkt

Toepassing

  • De deelnemer past de indieningsvereiste voor vergunningaanvragen toe en kan een initiatiefnemer hierin sturen en/of adviseren
  • De deelnemer is in staat om ervoor te zorgen dat het proces van vergunningverlening m.b.t. participatie soepel verloopt
  • De deelnemer kan inhoudelijk beoordelen of er sprake is van een goede participatie door de initiatiefnemer en kan initiatiefnemer hierover adviseren

Heb je interesse?

Meld je dan direct aan voor de eerstvolgende datum van de workshop ‘Participatie voor vergunningverlening’. Staat er geen datum ingepland of kun je op de betreffende datum niet? Zet jezelf dan op de wachtlijst en je krijgt als eerste bericht bij een nieuwe datum.

ParticiPost

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

WAT VINDEN ANDEREN VAN PARTICIPATIECURSUS?

Reviews

“Wat een praktische training! En fijn dat ik met ons eigen beleid aan de slag kon tijdens de training.”

Vergunningverlener

“De trainer weet alle juridische ins en outs van de Omgevingswet en veel over participatie, ze kon zich goed inleven in ons werk. Hierdoor is het geleerde uit de training meteen toe te passen in de praktijk.”

Jurist RO

“Leuke werkvormen tijdens de training. Geen monoloog over de juridische theorie maar direct toepassen.”

Bouwregisseur

“Ontzettend veel geleerd tijdens de training. Dit smaakt naar meer!”

Teammanager VTH