Ons team

Nieuwsgierig naar het team van Participatiecursus? We stellen ons graag aan je voor. Op deze pagina ontmoet je de oprichters en eigenaren Saskia Fokkema en Suzanne Swart-Beekhuis en het organisatietalent achter de schermen Amie van den Boomen.

Maar hier blijft het niet bij. We werken bij Participatiecursus met een team van trainers. Zij stellen zich graag voor op de pagina van de trainerspool.

Bekijk onze trainers

Werken aan maatschappelijke opgaven of gebiedsontwikkelingen zonder hierbij oprecht de bewoners te betrekken? Saskia kan zich er niets bij voorstellen. Ze zag in het werk dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is en ook dat veel vakinhoudelijke professionals participatie best lastig vinden.

Dan kun je twee dingen doen: of jezelf verhuren als participatie expert en 40 uur per week impact maken of eraan werken om anderen beter in bewonersparticipatie te maken en zo nog meer impact te hebben. Saskia combineert beide. Ze werkt als strategisch participatieadviseur én besloot om samen met Suzanne trainingsbureau Participatiecursus en participatieadviesbureau ParticipatieKracht op te richten.

Sinds 2020 geeft ze participatietrainingen. Ze is niet alleen participatieprofessional, maar ook NOBTRA-gecertificeerd trainer (én in 2024 genomineerd voor de Yount Talent Award voor aanstormend trainerstalent). In 2023 kwam het Handboek bewonersparticipatie uit dat ze samen met Suzanne schreef en dat op nummer 3 in de Managementboek Top 100 is gekomen.

De liefde voor het vakgebied ruimtelijke ontwikkeling en een groot hart voor de menselijke kant ervan motiveert Suzanne om met participatie aan de slag te gaan. Zij wordt er enthousiast van om samen met inwoners en andere belanghebbenden te werken aan goede toekomstbestendige plannen. Maar goede participatie is lastig en de praktijk is weerbarstig.  

Daarom besloot ze om aan het werk te gaan als participatieadviseur voor overheden en private partijen. Samen met Saskia heeft ze trainingsbureau Participatiecursus en participatieadviesbureau ParticipatieKracht opgericht. Zodat ze al haar kennis en praktijkervaring met participatie kan delen. 

Suzanne werkt voor overheden en projectontwikkelaars aan participatieprocessen, is regelmatig facilitator of gespreksleider van participatiebijeenkomsten en geeft trainingen en workshops. Daarnaast schreef ze samen met Saskia in 2023 het Handboek bewonersparticipatie, die op nummer 3 in de Managementboek Top 100 belandde.

Na haar opleiding Facilitaire Dienstverlening/Consumentenzaken en ruim 15 jaar werkervaring als intercedent bij Randstad besloot Amie aan de slag te gaan als officemanager. Ze is als een vis in het water als ze alles in goede banen kan leiden, mee kan denken en de puntjes op de i kan zetten.

Sinds begin 2024 werkt ze voor ParticipatieKracht/Participatiecursus en ondersteunt ze Saskia en Suzanne in brede zin, wat verder gaat dan officemanagement alleen. Amie pakt eigenlijk alles op waarmee ze Saskia en Suzanne kan ontlasten, zoals het schrijven van teksten, vormgeving van trainingsmateriaal en marketingtaken.