stakeholders niet participeren
Saskia Fokkema

Participatie Podcast: wat als stakeholders niet willen participeren?

Participatie Podcast: wat als stakeholders niet willen participeren?

In deze aflevering van de Participatie Podcast bespreken Saskia, Suzanne en Eveline een mooi vraagstuk met betrekking tot participatie. Wat als stakeholders niet willen participeren?

Niet elke stakeholder wil participeren

We gaan er natuurlijk altijd vanuit dat stakeholders willen participeren, maar soms is dat misschien niet zo. Je hebt een mooi participatieplan en een stakeholdersanalyse gemaakt, dus je weet precies wie je waarom en wanneer wilt betrekken en wat je van je stakeholders verwacht. Alleen dan blijken niet alle stakeholders mee te willen doen. Wat doe je dan?

Wat verstaan we onder stakeholders?

Allereerst: wat verstaan we onder stakeholders? Iedereen die een belang heeft bij of interesse heeft in een bepaalde ontwikkeling. En dan niet alleen bekeken vanuit ons standpunt, maar ook mensen die zelf denken dat ze belang hebben. Dus het is belangrijk altijd te blijven toetsen of je iedereen wel in beeld hebt. Niet alleen extern, maar ook intern.

Bij stakeholders zijn er verschillende onderverdelingen te maken. Denk aan een groot of klein belang, de rol in het proces, sociale klasse of cultuur, professioneel of niet. Dat kan ook verschil maken voor de manier waarop je de stakeholders benadert. Je stakeholders in kaart brengen in een stakeholdersanalyse is dus van belang.

Wat betekent het voor je project als een stakeholder niet mee wil doen?

Saskia, Suzanne en Eveline hebben alle drie wel eens meegemaakt dat stakeholders niet mee wilden doen. Wat kan de reden zijn? En hoe los je dit dan op? In ieder geval niet doordenderen, maar op de pauzeknop drukken en tijd nemen om met die mensen in gesprek te gaan.

Je kunt een stakeholder niet dwingen. Wil een stakeholder echt niet meedoen, dan is het goed dat de verantwoordelijke/portefeuillehouder op de hoogte is van wat er speelt.

De vraag is: kun je je project realiseren zonder de betrokkenheid van deze stakeholder? Want heb je deze stakeholder nodig en hij blijft weigeren, dan is je project gedoemd tot mislukken of je moet wellicht juridische stappen ondernemen om het gewenste resultaat te behalen (denk bijvoorbeeld aan het verwerven van een stuk grond). Dan heb je het dus niet meer over participatie.

Kun je participatie aantrekkelijker maken?

Je ziet nu bij burgerberaad dat mensen betaald worden om mee te doen. Zou dat een oplossing kunnen zijn? Hoe zou je dat vorm kunnen geven? En wat zijn de voor- en nadelen hiervan? Dit onderwerp zal steeds meer ter discussie komen, zeker nu er steeds meer geparticipeerd wordt.  

Een advies voor de stakeholder die overweegt niet mee te doen

Stel: een stakeholder luistert deze podcast en overweegt niet mee te doen aan een participatieproces, wat zou je diegene adviseren?

Eveline adviseert direct om wel mee te doen, vooral omdat de input die iemand kan leveren heel waardevol is, dus de opbrengst kan alleen maar rijker worden als je ook tegengeluid of andere inzichten mee kan nemen in het verhaal. En aan de facilitator: geef een afwijkende mening de ruimte!

Suzanne laat dit afhangen van de reden: waarom wil de stakeholder niet meedoen? Het is ook belangrijk dat iemand bij z’n gevoel blijft. Hoe waardevol is input van iemand die er geen zin in heeft?

Saskia vraagt zich af welke belemmeringen er zijn en kun je die wegnemen? En zo ja, doe daar je best dan voor. Wil iemand echt niet, respecteer dat dan ook.

Luister voor meer tips naar de Participatie Podcast

Nieuwsgierig geworden naar ons gesprek over de stakeholder die niet wil participeren? Luister dan aflevering 7 van seizoen 2 van de Participatie Podcast. Dit kan via Spotify en Apple Podcast.

Hulp nodig bij participatie?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij jouw participatieproces? Of wil je zelf leren om beter te worden in participatie?

Volg een (incompany) training, workshop op open inschrijving of kies voor de volledige leergang voor adviseur bewonersparticipatie bij Participatiecursus. We zijn de maatwerkspecialist voor participatietrainingen.

Participatiebureau ParticipatieKracht staat voor je klaar met strategisch advies, participatiemanagement en gespreksleiding tijdens participatiebijeenkomsten. We helpen je graag verder met een goed doordacht participatieproces.

Plaats een reactie