terugkoppeling resultaten
Saskia Fokkema

Participatie Podcast: terugkoppeling van de resultaten naar de deelnemers

Participatie Podcast: terugkoppeling van de resultaten naar de deelnemers

In deze aflevering van de Participatie Podcast bespreken Saskia, Suzanne en Eveline de terugkoppeling van de resultaten naar de deelnemers met elkaar.

Terugkoppelen van de resultaten naar de deelnemers is belangrijk

Je hebt een mooie bijeenkomst gehad, veel nuttige informatie opgehaald en daarmee ga je druk aan de slag. Het terugkoppelen naar de deelnemers wordt vervolgens wel eens vergeten. Geen opzet, maar als projectleider ben je druk met de waan van de dag en schiet het er zomaar bij in. Toch is dit voor bewoners een grote frustratie. Zij hebben ergens tijd in gestoken, vinden het belangrijk, maar horen niks meer.

Ondanks dat je misschien concreet of zorgvuldig wilt zijn, terugkoppelen kan ook als er nog geen antwoorden of concrete plannen zijn. Een terugkoppeling kan ook een voortgang zijn of tijdspad wanneer zaken concreter gaan worden.

Hoe koppel je de resultaten terug?

Participatie is steeds meer aan het professionaliseren, en er is ook steeds meer aandacht voor de terugkoppeling van het resultaat. Naast een geschreven verslag is ook een infographic een mooie manier om terug te koppelen.
Eveline, die tijdens participatiebijeenkomsten vaak een beeldverslag maakt, laat je in deze podcast kennismaken met visuele verslaglegging. Voordeel van het toevoegen van beeld aan taal is dat veel mensen onthouden op basis van beelden. Het voegt een extra communicatielaag toe aan je proces. Bovendien is zo’n verslag vrijwel direct klaar en te gebruiken voor de terugkoppeling, bijvoorbeeld op de website.

Hoe kun je zorgen dat je toch voor de terugkoppeling zorgt?

Tot slot nog twee mooie uitsmijters: hoe kun je zorgen dat je toch voor de terugkoppeling zorgt?

Zet het in de agenda, samen met de mensen uit het projectteam, bespreek na en verdeel de taken. En zorg er dan voor dat dat binnen de afgesproken termijn ook gebeurt. Als je aan de deelnemers laat weten wanneer en hoe ze een terugkoppeling kunnen verwachten, dan heb je een duidelijke deadline en stok achter de deur.

Eveline Mos

Vergeet die hectiek af en toe en doe het gewoon: terugkoppelen!

Saskia Fokkema

Luister voor meer tips naar de Participatie Podcast

Meer weten over de terugkoppeling van de resultaten naar de deelnemers tijdens het participatieproces? Luister dan aflevering 4 van seizoen 2 van de Participatie Podcast. Dit kan via Spotify en Apple Podcast.

Hulp nodig bij participatie?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij jouw participatieproces? Of wil je zelf leren om beter te worden in participatie?

Volg een (incompany) training, workshop op open inschrijving of kies voor de volledige leergang voor adviseur bewonersparticipatie bij Participatiecursus. We zijn de maatwerkspecialist voor participatietrainingen.

Participatiebureau ParticipatieKracht staat voor je klaar met strategisch advies, participatiemanagement en gespreksleiding tijdens participatiebijeenkomsten. We helpen je graag verder met een goed doordacht participatieproces.

Plaats een reactie