participatieladder
Suzanne Swart-Beekhuis

Participatie Podcast: de participatieladder, een go or no go?

Participatie Podcast: de participatieladder, een go or no go?

De participatieladder is een van de oudste en bekendste modellen over participatie, bedacht in 1969 door Arnstein. De participatieladder laat de mate van betrokkenheid van inwoners bij het participatieproces zien. In deze aflevering van de Participatie Podcast bespreken Saskia, Suzanne en Eveline de participatieladder, met daarbij z’n voor- en nadelen. 

De verschillende niveaus op de participatieladder

De participatieladder is een instrument dat je goed intern kunt gebruiken om te bepalen op welk niveau je participatie in gaat zetten. De participatieladder kent verschillende tredes, van onder naar boven: informeren, raadplegen, adviseren, coproduceren, meebeslissen en zelf doen.
Hoe lager op de ladder, hoe minder participatieruimte er is. Hoe hoger op de ladder, hoe meer je bij bewoners neerlegt. Afhankelijk van het niveau dat je kiest heeft dit meer of minder consequenties voor het college en de raad. Informeren we de bewoners alleen? Dan neemt het bestuur een besluit. Doen bewoners het zelf? Dan wordt het bestuur geïnformeerd.

De participatieladder: strak en rigide?

Er zijn critici die de ladder liever niet gebruiken, hij zou te strak of rigide zijn. Soms wordt de participatieladder inderdaad rigide gebruikt worden, maar dat is niet de bedoeling. Het is een handig hulpmiddel, waar je flexibel mee om hoort te gaan. 

De participatieladder als flexibel hulpmiddel

De participatieladder gebruik je flexibel, per fase van een project en per doelgroep kies je een niveau op de ladder. Dit is afhankelijk van het doel, wat wil je bereiken, welke mogelijkheden zijn er, hoeveel participatieruimte moet er zijn, wat is het onderwerp. Het is niet zo dat de hoogte van de trede op de ladder de kwaliteit van de participatie bepaalt, want soms is informeren in een situatie de beste of enige optie. Het is belangrijk dat de participatieruimte helder is voor de bewoners, zodat ze weten wat ze kunnen verwachten en wat hun rol is. En bewoners willen niet altijd alle ruimte en dan is het juist fijn als er kaders zijn (denk aan budget, leveranciers).

De participatieladder: een go!

Niemand kan allergisch zijn voor een participatieladder. Het gaat erom hoe je hem gebruikt.

Saskia Fokkema

Zorg dat iedereen intern dezelfde taal spreekt. Dat de ladder er niet alleen is, maar hem ook doorvoelt en snapt wat het betekent en hoe je hem gebruikt.

Eveline Mos

Conclusie: is de participatieladder, een go or no go? Daar zijn wij het over eens, het is een GO! Het is een klassieker en klassiekers moet je koesteren.

Luister voor meer tips naar de Participatie Podcast

Meer weten over de voor- en nadelen van de participatieladder? Luister dan aflevering 5 van seizoen 2 van de Participatie Podcast. Dit kan via Spotify en Apple Podcast.

Hulp nodig bij participatie?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij jouw participatieproces? Of wil je zelf leren om beter te worden in participatie?

Volg een (incompany) training, workshop op open inschrijving of kies voor de volledige leergang voor adviseur bewonersparticipatie bij Participatiecursus. We zijn de maatwerkspecialist voor participatietrainingen.

Participatiebureau ParticipatieKracht staat voor je klaar met strategisch advies, participatiemanagement en gespreksleiding tijdens participatiebijeenkomsten. We helpen je graag verder met een goed doordacht participatieproces.

Plaats een reactie