implementatie van participatie in de organisatie
Suzanne Swart-Beekhuis

Participatie Podcast: implementatie van participatie in de organisatie

Participatie Podcast: implementatie van participatie in de organisatie

Implementatie van participatie in de organisatie, dat is het onderwerp van aflevering 3 van het tweede seizoen van de Participatie Podcast.

Waar de podcast over gaat? Een voorbeeld: er zijn gemeenten waar het participatiebeleid geschreven wordt door alleen de communicatieafdeling. En dan is het klaar. Het is lastig om het participatiebeleid verankerd te krijgen in de organisatie als niemand zich verantwoordelijk voelt en het niet gaat leven. Participatie komt op deze manier niet van de grond. Dat implementatie van participatie in de organisatie anders moet én anders kan weten gelukkig ook veel organisaties.

Hoe zorg je voor implementatie van het participatiebeleid?

In deze aflevering van de Participatie Podcast bespreken we hoe we dit bij een van onze opdrachtgevers hebben aangepakt, waardoor het participatiebeleid intern een groot draagvlak kreeg.

In het kort:
– Elk team zorgt voor een deelnemer in de projectgroep, en maak hen participatieambassadeurs.
– Breng de behoefte en aandachtspunten intern in kaart en houd daar rekening mee.
– Ontwikkel samen een toolbox waarmee medewerkers binnen de organisatie aan de slag kunnen.
– Train de teams: hoe ziet jullie participatiebeleid eruit en hoe werk je ermee?
– Zoek elkaar op en maak gebruik van elkaars ervaring.

Participatiebeleid is net participatie. Je schrijft het niet alleen, maar je schrijft het samen met anderen. Gezamenlijke eigenaarschap is een goede basis om het beleid verder te brengen.

Suzanne Swart

3 tips voor implementatie van participatie in de organisatie

Tot slot 3 tips voor implementatie van het participatiebeleid:

Een idee moet realistisch en uitvoerbaar zijn. Als je het hebt over implementatie is dat wel een belangrijk uitgangspunt.

Suzanne Swart

Betrek vooral het management en het bestuur er ook bij. Je blijft soms heel lang proberen om het zelf op te lossen, terwijl het vaak al lang van je bordje af moet en op een ander niveau opgelost moet worden

Saskia Fokkema

Kijk breder dan de usual suspects die je in je organisatie om je heen hebt, maar juist ook eens te kijken hoe je mensen betrekt die niet vooraan staan als het gaat om participatie.

Eveline Mos

Luister voor meer tips naar de Participatie Podcast

Meer weten over implementatie van het participatiebeleid in de organisatie? Luister dan aflevering 3 van seizoen 2 van de Participatie Podcast. Dit kan via Spotify en Apple Podcast.

Hulp nodig bij participatie?

Kun je wel wat hulp gebruiken bij de implementatie van participatiebeleid? Of wil je zelf leren om beter te worden in participatie?

Volg een (incompany) training, workshop op open inschrijving of kies voor de volledige leergang voor adviseur bewonersparticipatie bij Participatiecursus. We zijn de maatwerkspecialist voor participatietrainingen. Jullie gaan tijdens een incompany participatietraining dus met jullie eigen participatiebeleid aan de slag, hierdoor is het geleerde direct toe te passen in de praktijk.

Participatiebureau ParticipatieKracht staat voor je klaar met strategisch advies, participatiemanagement en gespreksleiding tijdens participatiebijeenkomsten. We helpen je graag verder met een goed doordacht participatieproces. Regelmatig adviseren we gemeenten bij het opzetten en implementeren van participatiebeleid.

Plaats een reactie